Veelgestelde vragen

Algemeen

Voor 12.00 uur besteld in onze dartshop is de volgende dag in huis, mits tijdens het bestelproces anders is aangegeven. Tijdens actieperiodes of voor actieproducten kan de levertijd langer worden. U ontvangt een Track&Trace code zodat u zelf uw bestelling kunt volgen (uitgezonderd brievenbuspost).
Ja, wanneer u dit heeft aangegeven tijdens het bestelproces kunt u uw bestelling afhalen in onze winkel. Bekijk eerst onze openingstijden!
Ja dat kan. U leest alles over retourneren en de voorwaarden op de pagina ‘Retourneren en ruilen’.
Dit kan alleen wanneer uw bestelling nog niet is verzonden. Neemt u hiervoor contact op met info@rookdarts.nl.
Mocht uw bestelling al wel zijn verzonden kunt u deze altijd retourneren.
Neem in dit geval contact op met Rook Darts door een e-mail te sturen naar info@rookdarts.nl. Wij nemen z.s.m. contact met u op.
Binnen Nederland bedragen de verzendkosten €2,95 bij een bestelbedrag tot €50,-. Bestelt u meer dan €50,- dan neemt Rook Darts de verzendkosten voor haar rekening.
Voor zendingen naar België bedragen de verzendkosten altijd €8,50.

Product vragen

Dartborden

Het midden van het dartbord; de Bulls-eye moet op 173cm van de grond hangen.
De officiële werpafstand is 237cm. Voor veel mensen is het lastig om de werplijn; ‘de oche’ op de juiste afstand te zetten. Je kunt dan ook diagonaal meten vanaf de Bulls-eye. Bij een diagonale meting meet je vanuit de Bulls-eye 293cm tot de oche.
Dartborden zijn gemaakt van sisal. Sisal is een tropische vezel. Op het dartbord ligt het samengeperste sisal met haar dunne vezels naar boven gericht. Doordat de vezels naar boven zijn gericht kunnen uw dartpijlen makkelijk het dartbord in. Wanneer u de dart weer uit het dartbord haalt, trekken de ontstane gaatjes weer dicht.
Dit hangt af van een aantal factoren. Onder andere hoe intensief je het dartbord hebt gebruikt en de kwaliteit ervan. Wanneer het dartbord is versleten wanneer je darts niet meer goed in het dartbord blijven zitten. Je krijgt meer bouncers. Het dartbord vertoont gaten en/of bulten.
Tip om uw dartbord langer mee te laten gaan:
De cijferring om het dartbord is los te halen. Het gebied rond de triple 20 krijgt meestal het meeste te verduren. Door de cijferring te draaien verlengt u de levensduur van uw dartbord. Let er wel op dat de 20 boven een zwart vlak komt te staan.
Dartborden die veel verkocht worden zijn de WINMAU Blade 4, de Unicorn Eclipse Pro en de Bull’s Advantage III.
Wilt u een Winmau dartbord kopen of een Unicorn dartbord kopenShop hier nu uw dartbord

Dartpijlen

Dartpijlen kunnen zijn gemaakt uit 3 verschillende materialen:
 • Brass darts - Relatief goedkope darts herkenbaar aan de koperkleur. Geschikt voor beginnende, recreatieve dartspelers en kinderen.
 • Nickel Silver darts - Darts met een relatief laag soortelijk gewicht en herkenbaar aan de zilverkleur.
 • Tungsten darts - Professionele darts voor de gevorderde en wedstrijddarter. Verkrijgbaar in 80/85/90/95/97% tungsten. Hoe hoeger het percentage tungsten, hoe slanker de dartpijlen. Dit is zeer belangrijk i.v.m. het gooien van de darts op kleine oppervlakten; door smalle pijlen is er voor de darts meer ruimte beschikbaar in de triple 20.
  Tungsten (;Wolfraam0 is een metaal met een hoog soortelijk gewicht waardoor de pijlen zo slank kunnen worden gemaakt.
  Tungsten darts worden o.a. gemaakt in 3 kleuren: zilver (geen coating), goud (gold titanium coating) en zwart (black titanium coating).
Het gemiddelde gewicht van een dartpijl is 23 gram. Pijlen minder dan 23 gram worden als lichte pijlen beschouwd en pijlen meer dan 23gram worden als zwaar beschouwd.
Voor een beginnende dartspeler is het aan te raden om een dartpijl te kiezen van 24 gram of zwaarder. Zwaardere pijlen hebben minder de neiging om te zwabberen dan lichte pijlen.
Ben je een meer ervaren darter dan kun je lichtere pijlen proberen.
Dit is echt een puur persoonlijke kwestie; de een gooit beter met zwaardere, de andere beter met lichtere pijlen.
Over het algemeen:
Zwaardere pijlen kun je beter groeperen dan lichtere pijlen. Dit is er handig bij het gooien van hoge scores: 140, 171 en 180.
Met lichtere pijlen raak je makkelijker de dubbels.
Er zijn verschillende soorten grip:
Knurled grip, Ringed grip, nano grip, pixel grip, phantom grip, extreme grip, incision grip, shark grip en pyramide grip.
Knurled (gekartelde) en Ringed (geringde) grip komen het meest voor. Wat bij jou past is een kwestie van uitproberen. Over het algemeen: heb je droge vingers dan is een dartpijl met niet te veel of zelfs geen grip een optie. Krijg je snel gladde vingers tijdens het darten kies dan een dart met goede grip.
Het moet zo zijn dat je dartpijlen makkelijk uit je hand vertrekken, maar je hand moet ook niet van de barrel afglijden.

Shop hier nu uw dartpijlen

Shafts

Er zijn verschillende lengtematen shafts:
 • Medium (meest gebruikt)
 • Short
 • Extra Short
 • In Between (tussen Short en Medium in)
Hoe langer je dartpijl des te makkelijker ze langs elkaar kunnen in een klein vakje (bijv. de triple 20). Kies dus in eerste instantie voor en lange lengtemaat; Medium. Hangt je dartpijl te veel naar benden dan kun je dit wellicht oplossen met een kortere shaft. Hoeveel korter is een kwestie van uitproberen.

De lengte van je shaft in samenwerking met het gewicht van je darts:
Over het algemeen wordt gezegd dat bij lichte pijlen beter langere shafts passen en bij zwaardere pijlen kies je eerder voor een kortere shaft.

De lengte van je shaft ten opzichte van je gooistijl:
Gooi je de darts strak naar het bord kun je goed langere shafts gebruiken.
Gooi je met een boogje kun je beter kortere shafts proberen.

Shop hier uw nieuwe shafts

Flights

De vorm van de flight bepaalt o.a. het vluchtgedrag en het draagvermogen van je dartpijlen. Hoe groter het oppervlak van de flight, hoe meer draagvermogen.
Meest gebruikt is de standaard flight vorm. Kies je een kleinere vorm flight zoals de kite of pear dan kunnen je darts makkelijker langs elkaar, mits je de stabiliteit van je darts onder controle kunt houden.
Flights worden van verschillende materialen en diktes gemaakt. De dikte wordt uitgedrukt in micron. Hoe meer micron hoe dikker de flight.
Hoe dikker de flight hoe langer de levensduur. Deze flights zijn vaak wel duurder. Daarnaast kunnen dikkere flights soms moeilijker langs elkaar vliegen.

Shop hier uw flights

Bedrukken

Ja dit is mogelijk. Neem hiertoe contact op met Rookdarts door het sturen van een e-mail naar info@rookdarts.nl

Meer info 'Bedrukken Shafts en Flights'